Fernand Braudel

A kapitalizmus dinamikája

750 Ft Szállítási költség info shipping cost

Elfogyott

  • Példány állapota:
  • Kiadás éve: 2008
  • ISBN: 9789630786324
  • Nyelv: magyar
  • Oldalak száma: 132

Fernand Braudel szerint a piacgazdaság nem azonos a kapitalizmussal, a piacok elemi formái több földrészen is kialakultak, ezekre épít a kapitalizmus is, de nem mindenütt hódított teret: az elmúlt háromszáz évben egyszerre több gazdasági világ igyekezett minél többet kihasítani magának a glóbuszból.

Fernand Braudel a történettudomány nagy alakja; több műve is megjelent magyarul, a magyar közönség mégsem ismeri eléggé. Pedig korszakalkotóan új szemlélet fűződik a nevéhez. Főműveiben rávilágít, hogy a modern kor történelmi sorsfordulói az anyagi kultúra (például a termelés és a fogyasztás, a technika és a tudomány) szférájának lassú változásaiban gyökereznek. A piacgazdaság nem azonos a kapitalizmussal, a piacok elemi formái több földrészen is kialakultak, ezekre épít a kapitalizmus is, de nem mindenütt hódított teret: az elmúlt háromszáz évben egyszerre több gazdasági világ igyekezett minél többet kihasítani magának a glóbuszból.

A szerző által a Johns Hopkins Egyetemen 1976-ban franciául tartott előadásokat a hallgatók az angol fordítással a kezükben kísérték feszült figyelemmel, a magyar fordítás a német szövegváltozatot is figyelembe veszi a jelenleg történelem, politológia és közgazdász szakot végzők hasznára. Velük együtt azonban az olvasók legszélesebb köre is élvezheti egy kivételesen nagy tudós kedvcsináló közvetlenségét.

Friss könyvek a címlapról