Balassa Péter

A másik színház

750 Ft Szállítási költség info shipping cost

Készleten

  • Példány állapota:
  • Kiadás éve: 1989
  • ISBN: 9631537552
  • Nyelv: magyar
  • Oldalak száma: 310

Balassa ​Péter legfelkészültebb, talán legtöbb meglepetést tartogató esszéíróink közé tartozik. Új kötetének centrumában a színház áll, a másik színház, az igazi és az elképzelt határán. Klasszikus művek és azok mai előadásának elemzésétől, mint többek között Mozasrt DonGiovanni-ja és a Don Giovanni Ljubimov interpretálásában, a Varázsfuvola Bergman-filmjéban, Büchen Woyzeck-je a Studió K. előadásában, Wagner Parsifal-ja, a mai magyar dráma legizgalmasabb előadásainak elemzéséig ível a kötet.
A kötet kohézióját megteremtő filozófiai morális koncepció magva: elkötelezett együttérzés-gondolkozás a szenvedők, az elesettek, a szegények mellett; humanizmus, melynek fókuszában a közép-kelet-európai népek sorsközösségének, kínzó gondjainak, konfliktusainak vállalása áll. Balassa a színház szerepét – kimondva vagy kimondatlanul – a közösség összekovácsolásában látja, hiszen mikor volt érvényesebb, igazabb, hogy „minden Egész eltörött”? Az előadás rítus, melynek a nézőtérrel együtt, azt mozgósítva kell katartikus élményt, összeforrasztó megrendülést, megtisztulást teremtenie az elharapódzó önzés és üresség, a minden értéket veszélyeztető langy szürkeség ellen.
Filozofikusan mély és intenzív, indulatos, belülről fűtött írások Balassa esszéi. Soha nem „engedi el” magát az elemzett művet, műveket – akár „olvasatot” ír, akár általánosabb összefüggéseket elemez. A másik színház gondolatgazdag és gondolkodásra serkentő könyv – intellektuális és emocionális kalandot kínál az olvasónak.
A kötet tanulmányainak többsége az MTA-SOROS Alapítvány támogatásával készült

Friss könyvek a címlapról