Yves Delaborde

A száj

700Ft Szállítási költség info shipping cost

Elfogyott

  • Példány állapota: újszerű
  • Kiadó: Elektra
  • Kiadás éve: 2000
  • ISBN: 9639205648
  • Nyelv: magyar
  • Oldalak száma: 167

XVI. Lajos fivére, a kicsapongó életet élő ifjú Artois gróf udvartartásával felavatja Maisons-ban fekvő kastélyának étkezőtermeit. Egy Fragonard stílusú inas, Candide és Figaro elegye, meséli el nekünk ezen arisztokraták szolgálatában töltött napját, akik csak különc szokásaiknak, az élvezeteknek és erkölcstelen szenvedélyeiknek élnek.
A forradalmár néhány évvel megelőző napon zajló események láncolatában az író alámeríti pajkos szolgáját a mértékteln luxus, az arany és a pompa világába, ahol az étkezéseknek se vége, se hossza, az „ínyencségek” végtelenül kifinomultak, a hölgyek elvesztették erényességüket, a hercegek pedig nagyságukat.
Csillagászati összegek forognak a játékokban; a szerelmi viaskodások a perverzitásig fajulnak; a Comédie Francaise komédiásai és komédiásnői vaskos, közönséges tréfákkal szórakoztatják vendéglátóikat.
A züllött szenvedélyek, amelyeket a színfalak mögött, Maisons szalonjaiban és hálószobáiban felfedezünk, a szereplők ünnepélyes eltűnésével érnek véget.
Ez a megtörtént eseményekre épülő regény, bepillantva a korszak szokásaiba, az udvar társadalmának egyik legutolsó fellegváráról szól, amely meggyorsítja bukását idejétmúlt léhaságaival. Kitűnő olvasmány a XVIII. század szerelmesei számára és mindazoknak akiknek a Veszedelmes viszonyok vagy a Rizsporos intrikák egy felejthetetlen élménnyel teszik szebbé ezt a világot.
Yves Delaborde színházi rendező, dokumentumfilmek alkotója, művészettörténész, a chenonceaux-i kastély látványos sétaútvonalának tervezője. Ez a tüneményes regény az első könyve.

Friss könyvek a címlapról