Tömpe István

Az elitek árulása (dedikált)

750Ft Szállítási költség info shipping cost

Pulai Miklós közgazdásznak dedikált.

Elfogyott

  • Példány állapota: újszerű
  • Kiadás éve: 2015
  • ISBN: 9786155513084
  • Nyelv: magyar
  • Oldalak száma: 456

A Tömpe család neve sok szálon kötődik a huszadik századi magyar politikatörténetet meghatározó eseményekhez. Az egyik ág Kelet-Romániát is megjárt erdélyi származású, a másik, ,,anyaországi” zsidó gyökerekkel is rendelkezik. Tömpe István családtörténete ott kezdődik, amikor ez a két ág ugyan még nem ért össze, de már minden készen áll ahhoz, hogy egymásra találjon.
A család férfitagjai, a szerző apja és testvérei a köztársaságiak oldalán harcoltak a spanyol polgárháborúban, közülük később az egyik testvér titokzatos körülmények között végleg eltűnik. A családban az ő sorsát a mai napig ,,titkos” dél-amerikai küldetéshez kötik. A Rákosi-érát követő időszakban, már a Kádár korszakban, de még a ,,puha diktatúra” kezdetén a másik testvér – a szerzőre gyerekkorában nagy hatást gyakorló nagybáty – tiltakozik a csehszlovákiai beavatkozás ellen, gyanúba keveredik, és a Vörösmarty téri irodaházban fegyverrel vet véget életének.
A történelem során a család valamennyi tagja közéleti szerepet is vállalva ugyan megússza Rákosi diktatúráját, Apja Kádár János hűséges támogatója, aki ha el is fogadja őt, igazán bizalmi szerepet nem szán neki. A szerző, apja árnyékából egyre jobban kikerülve közgazdászként dolgozik itthon és külföldön, rendszeresen előadásokat tarthat a Genfi Egyetemen, 1988 és 1990 között pedig kormányfőtanácsos, privatizációs kormánybiztos, pénzügyminiszter helyettes is.
A kiváló, több nyelvet beszélő, külföldön tapasztalatot szerző, nemzetközi szinten is jegyzett gazdasági szakember számára a rendszerváltás – kezdetben legalábbis úgy tűnik – hozza meg a képességeinek megfelelő lehetőséget, és a gazdasági rendszerváltók egyik kulcsfigurája lehet. A külföldet, elsősorban a privatizációban érdekelt nyugati országokat bejáró-kijáró gazdaságpolitikus miniszterhelyettes, az Állami Vagyonügynökség első igazgatója lesz…

Friss könyvek a címlapról