Radnai Annamária (szerk.)

Csehov szerelmei

750Ft Szállítási költség info shipping cost

Papírborító nélkül.

Elfogyott

  • Példány állapota:
  • Kiadás éve: 2002
  • ISBN: 9631423093
  • Nyelv: magyar
  • Oldalak száma: 349

Anton Pavlovics Csehovot már első találkozásukkor lenyűgözte húga gyönyörű tanártársa, a „csodálatos Lika”. 1899 őszétől majd egy éven át Anton Pavlovics Csehov és Lika Mizinova szinte elválaszthatatlanok voltak. Leveleikből felhőtlen bolondozás, másutt évődésbe burkolt szemrehányás árad. Kapcsolatuk aztán valahogy rosszabbra fordult. Hogy miért távolodott el az író a szerelmes Likától – akire a Sirály jeleneteiben ismertek rá a kortársak –, nem tudjuk, de leveleik talán közelebb visznek a titokhoz.

Hát, derék magyar lovacskám, ölellek és forrón csókollak. Ne feledd, hogy a férjed vagyok, és ahhoz is jogom van, hogy megverjelek.

Olga Knyipper Csehov legnagyobb szerelme volt. Mindössze hat évig tartó közös életük fájdalmas elválások és boldog viszontlátások sorozatát hozta. Az ünnepelt színésznő ősztől tavaszig Moszkvában játszott és élt, míg a nagybeteg Csehov kénytelen volt Jaltában gyógykezeltetni magát. Leveleikben tetten érhetjük szerelmük kibontakozását, kapcsolatuk meghitté válását, a háttérben pedig kirajzolódnak a Művész Színház mindennapjai, a Három nővér és a Cseresznyéskert próbái, Tolsztoj, Gorkij, Sztanyiszlavszkij és sok más jelentős művész alakja.

Kötetünk különlegessége, hogy nemcsak az író, hanem az asszonyok leveleit is tartalmazza. Lapjain két kapcsolat három szereplője elevenedik meg.

Friss könyvek a címlapról