Falus Róbert

Görög harmónia

750 Ft Szállítási költség info shipping cost

Készleten

  • Példány állapota:
  • Kiadás éve: 1980
  • ISBN: 9632807707
  • Nyelv: magyar
  • Oldalak száma: 450

„Ne ​vaktában ítélkezzünk a legfőbb dolgokról!…”
„Sok földet ásnak ki az aranykeresők, s keveset találnak.”
Az ephesosi bölcs, Hérakleitos töredékeiből való ez a két tétel, amelynél igazabb kutatási elvet, tömörebb vallomást keresve sem találnánk. Nemcsak azért választotta mottójául Hérakleitos szavait a szerző, mert az ő harmóniaelméletéről szól a könyv legterjedelmesebb fejezete, hanem azért is, mert e tanítás megvalósítása adja meg a filológusi munka igazi értelmét: csak a régi szövegek pontos – de nem betűrágó – értelmezésével alapozható meg az ókori műveltség korszerű kutatása – olyan fáradsággal, amelyet az aranykeresőknek is vállalniok kell.
A kötet Falus Róbertnek azokat az antik filológiai tanulmányait és esszéit gyűjti egybe, amelyek a görög harmónia költészeti, filozófiai és esztétikai megfejtéséhez adnak útmutatást. Tematikája Homérostól Platónig és Aristotelésig sőt a római Vitruviusig terjed, azt is megvilágítva, hogyan és miért változtak meg a fogalmak és eszmények a történeti fejlődés során.
Nem akarjuk becsapni az olvasót: a tanulmányok többsége elmélyülést kívánó olvasmány, de sokszorosan megéri az elmélyülést, a végiggondolás fáradtságát

Friss könyvek a címlapról