Szutrély Gyula - Tomory Emília

Szívhangok ​és zörejek

500Ft Szállítási költség info shipping cost

Készleten

  • Példány állapota:

Napjainkban, ​amikor a szívvizsgáló eljárások számtalan új technikai módszerrel gazdagodtak, sokan időpazarlásnak, hiábavaló fáradozásnak tekintik a fizikális vizsgálatot, így a hallgatódzást is. Úgy vélik, hogy a phonokardiogramm helyettesíti a hallgatódzást. A phonokardiographia azonban nemcsak új eljárást jelent számunkra, hanem segítségével megtanulhatunk újra hallgatni, sőt megtanuljuk azt is, hogy a hallgatódzási leletből sokkal többet tudunk következtetni a mögötte meghúzódó jelenségekre, mint azelőtt.
Ezért nem írtunk csak phonokardiographiát, hanem az eljárást a hallgatódzással szoros összefüggésben ismertetjük. Apró érdekességeket feláldoztunk az egységes szemléleti mód kedvéért. Kórélettani vonatkozásokból a helyszűke miatt annyit szőttünk a szövegbe, amennyi a módszer klinikai értékeléséhez véleményünk szerint elengedhetetlen.
Anyagunk jelentős részét a budapesti Orvostudományi Egyetem I. sz. Gyermekklinikájának osztályos és járóbeteg anyagából állítottuk össze. a felnőttekről készült felvételeket nagyrészt a fenti egyetem III. sz. Belklinikájának, a pécsi Orvostudományi Egyetem II. sz. Sebészeti klinikájának konziliáriusi vizsgálataiból válogattuk ki.

  • Szutrély Gyula - Tomory Emília
  • 1

Friss könyvek a címlapról