Lajos Mari · Hemző Károly

99 ​leves 33 színes ételfotóval

500Ft Szállítási költség info shipping cost

Elfogyott

  • Példány állapota:

A ​”fazék” szóhoz – amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt – a világ minden nyelvén, olykor régen elveszítve eredeti jelentését, számtalan szólás-mondás kapcsolódik, arról árulkodva, hogy mindennapi életünk rangos kelléke.
Amióta világ a világ, a leves fontos tápláléka az embernek, erről tanúskodnak a régészeti leletek ás az a tény, hogy a fazekaskorong az egyik legősibb „gép”. Az első levesfőző asszonynak talán egy különös bemélyedő kő vagy teknősbékapáncél adta az ötletet… talán egy hiányos fogazatú gyermek vagy öregember, aki nehezen gyürkőzött meg a keményre sült vagy éppen félig nyers élelemmel, ki tudja? Történelmi pletyka szerint Julius Caesar centuriói a galliai hadjárat kimenetelét veszélyeztették azzal, hogy „sztrájkba” léptek, mert késett a levesbe való gabona-utánpótlás és elunták a „szárazkosztot”. Az viszont tény, hogy az ínyencségéről ismert világhíres kínai konyha ételsorában minden harmadik-negyedik fogás leves, mert úgy tartják, hogy a leves nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez.
A receptek négy személyre szólnak, ellenkező esetben jelezzük.

  • Lajos Mari · Hemző Károly

Friss könyvek a címlapról