Balla Dezső, Török János

40 éves a szolnoki papírgyár

2990Ft Szállítási költség info shipping cost

A fedél kissé hajlott. Fekete-fehér képekkel.

Készleten

  • Példány állapota:
  • Kiadó: Papíripari Vállalat Szolnoki Papírgyára
  • Kiadás éve: 1975
  • Nyelv: magyar
  • Oldalak száma: 294

“A Szolnoki Papírgyár Rt 1935.március 3-án tartott alakuló közgyűlésének éppen negyvenedik évfordulója lesz 1975-ben, amikor Szolnok városa alapításának 9oo.évfordulóját ünnepli.
A kerek évfordulók ilyen összetalálkozása indokolja a gyár 4o éves történetének megjelentetését.
Kudarcok és sikerek váltogatták egymást a gyár 4o éves történetében. Kezdetben a nehézségek voltak túlsúlyban, a sikerek csak elvétve mutatkoztak. Az 1943. évi államosítást követő időben mind gyakoribbá váltak a sikerek és kitartó munkával fokozatosan sikerült felszámolni a nehézségeket. Végül az utolsó néhány óv a? eredményekben gazdag lendületes fejlődés idejét mutatja«,
Ennek a kezdeti kudarcokkal induló majd a lendületes fejlődésben kiteljesedő 4o,év történetének okait ebben a gyártörténetben elemezzük.’
Mielőtt a rendelkezésünkre álló bőséges anyag alapján hozzá kezdenénk a gyár történetének elemzéséhez, meg kell emlékeznünk azokról, akik a gyártörténeti dokumentumok feltárását megkezdték és akik e részletes gyártörténet megírásához értékes segítséget adtak.
Az első gyártörténeti dokumentumokat az 1961.évben rendezett 25 éves jubileumi kiállításra Szilágyi Ottó és Nóvák Sándor gyűjtötték össze. Ugyancsak a gyár 25. éves jubileumára jelent meg a “Tisza Papír” 1961. évi V. évfolyamában Szilágyi Ottó:.Szolnoki Papírgyár története c. első vázlatos gyártörténet. Ez az anyag képezte vázlatát részletes gyártörténetünknek.”

Friss könyvek a címlapról