Mikszáth Kálmán

Akli Miklós (Gottermayer-kötés)

3990Ft Szállítási költség info shipping cost

Piros élfestett lapokkal.

Készleten

  • Példány állapota:
  • Kiadó: Révai testvérek
  • Kiadás éve: 1906
  • Nyelv: magyar
  • Oldalak száma: 294

Saját képekkel – Ismertető: Akli Miklós, cs. kir. udvari mulattató, Ferenc császárnak Napóleon nagy ellenfelének és későbbeni apósának udvarában űzi ártatlan tréfáit mindaddig, amíg az udvari ármány, egy koholt vád alapján, börtönbe nem vetteti, ahol is élete végéig sínylődhetne, ha a leleményes szerelem ezúttal a császár nevelt lányának személyében, be nem bizonyíthatná Akli ártatlanságát.
Kiszabadulása után már-már elnyeri a szeretett lányt, de az esküvői szertartáson régi riválisa, Szepessy gróf, megsebesíti. A merénylet újabb bonyodalmakba sodorja a két igaz szerelmest, s csak hosszas szenvedés után lehetnek mégis egymásé.
A romantikus, fordulatos történet kapcsán Mikszáth mulatságos képet fest a szenilis, zsarnok császárról, törtető udvari környezetéről és azokról a társadalmi jelenségekről, amelyek Mikszáth korát is jellemezték.

Madame Szilvássy bécsi leánynevelő intézetében csütörtökre estek a kimenőnapok. Hogy várta ezeket a vidám délutánokat Kovács Ilonka, vagy ahogyan társnői nevezték: a kis Búzavirág! Pedig hosszú éveken keresztül csak egyetlen igazi látógatója akadt: Akli Miklós úr, császári és királyi udvari mulattató. Ilonka a kedves látógatót eleinte „Akli papának” szólította, de ahogy teltek az évek, Búzavirágból szép sudár nagylány lett, aki már csak „Klipi-Lipi”-nek becézi fiatal pártfogóját…

Friss könyvek a címlapról