Pozsgai Péter (szerk.)

Tűzcsiholó

1490Ft Szállítási költség info shipping cost

Készleten

  • Példány állapota:

Lükő ​Gábor (Komárom, 1909. november 4. – 2001. április 21.) Kossuth-díjas (2001) magyar néprajzkutató, szociálpszichológus az összehasonlító folklorisztika és a magyar jelképtudomány klasszikusa, a magyar népi kultúra és a népi társadalom fáradhatatlan kutatója. (A kötethez tartozik a CD melléklet az 1932-33-as moldvai népdalgyűjtésének válogatott darabjaival.)

Több könyvet írt, fő műve néprajzi tárgyú, „A magyar lélek formái” címet viseli, melyen élete nagy részén keresztül dolgozott: bővítette, javítgatta..

Egyetemi tanulmányait Budapesten és Bukarestben végezte. 1933-ban Dimitrie Gusti kutatócsoportjaival vett rész falukutatásban, Brǎiloiu mellett dolgozott, folklór-, néprajzi és szociológiai anyagokat gyűjtött. 1936-ban doktorált; 1937-től 1945-ig a Déri Múzeum munkatársa volt, 1946-tól egyetemi magántanár, 1950–1970 között a gyulai, bajai és kiskunfélegyházi múzeumokban dolgozott. Tanulmányai hazai és külföldi folyóiratokban is megjelentek.

A néprajz területén tudományterületek közti (interdiszciplináris) jellegű összegzésre törekedett a népzene-, népköltészet-, népművészet-kutatás területén, nemcsak Magyarország kisebbségi és többségi nemzetiségei, hanem a finnugor és török jellegű népek között is.

  • Pozsgai Péter (szerk.)
  • 1

Friss könyvek a címlapról