Balogh Sándor (szerk.)

A ​Magyar Nemzeti Bank története

900Ft Szállítási költség info shipping cost

Eredeti fóliájában

Készleten

  • Példány állapota:

A ​Tisztelt Olvasó által kézbe vett kötet, amelynek szerzői Botos János és Botos Katalin, a Magyar Nemzeti Bank 1948–2002 közötti tevékenységét foglalja össze. A munka a magyar jegybank, mint az ország központi pénzintézete történetét öt nagyobb egységre tagolva tárgyalja. Az első rész a tervutasításos gazdaságirányítás fénykorát, a második fejezet a reformgondolatok térhódításának időszakát dolgozza fel. Külön részekben tárgyalja a kötet az 1968–1986 közötti évek ellentmondásos eseményeit, majd a kétszintű bankrendszer működésének első éveit. Az ötödik fejezet – kitekintés jelleggel – a jegybank 1990–2002 közötti időszakáról nyújt tájékoztatást.
Az egyes periódusokról szóló fejezetekből a Tisztelt Olvasó képet nyerhet a makrogazdasági környezetről, a jegybank jogállásáról, hitelpolitikájáról, a devizagazdálkodásban betöltött meghatározó szerepéről, a pénzforgalom lebonyolításáról, a központi bank nemzetközi pénzügyi kapcsolatairól, szervezeti felépítéséről és vezető szervei munkájáról. Az események bemutatása levéltári forrásokra, egykorú és későbbi történeti, közgazdasági munkákra, feldolgozásokra támaszkodik.
A kötet a történeti tények ismertetése és értékelése mellett az egyes korszakok fontosabb jegybanki statisztikai adatait is közreadja. A több mint 100 illusztráció és a mellékletek bemutatják a kötetben tárgyalt események jelentős szereplőit, a bankári munka technikai eszközeit, a forgalomban használt bankjegyek és érmék típusait, a jegybank kiadványait, a Magyar Nemzeti Bank fontosabb statisztikai adatait. Az olvasó könnyebb tájékozódását névmutató is segíti.

  • Balogh Sándor (szerk.)
  • 1

Friss könyvek a címlapról