Hoppál Mihály (szerk.)

A ​Tejút fiai – Tanulmányok a finnugor népek hitvilágáról

900Ft Szállítási költség info shipping cost

Elfogyott

  • Példány állapota:

Kötetünk ​a finnugor népek hitvilágáról szóló külföldi irodalomból kínál ízelítőt az érdeklődőknek. Immáron kétszáz éve folyik e népek mitológiájának kutatása, amely eleinte néhány más témájú kiadványban közzétett adatot eredményezett csupán, majd egyre intenzívebb gyűjtések és a feldolgozások egész sora jelzi a témával foglalkozó irodalom gazdagodását.
Válogatásunkban a mitológiai tárgyú irodalomból az eredeti nyersanyag mellett tudományos igényű feldolgozásokat, nagyobb témákat összefoglaló elméleti és összehasonlító jellegű tanulmányokat mutatunk be. Sokféle nép egymástól eltérő szellemi kincséről, népi kultúrájáról s azon belül mitológiájáról szólnak e tanulmányok. S a vizsgált „mitológiákban” jószerivel csak annyi a közös, hogy valamennyi az uráli nyelvcsaládhoz tartozó népek képzeletének szülötte.
Könyvünkből hiányzik a magyar „mitológia”; a tanulmányokat mégis úgy válogattuk össze, hogy a rokonnépek anyaga némiképp a magyar néphithez is párhuzamként szolgálhasson.
Fontosnak tartottuk, hogy ne csak a szövegek, hanem a képek is beszéljenek, hiszen a mitológiának egyik fontos sajátossága, hogy képekkel, jelképekkel is beszél.
Célunk volt, hogy több tanulmány is érintse a finnugor mitológiai tudat alapkérdéseit: a világteremtési mítoszokat, az istenek és a természeti démonok világát, az isteneknek szentelt áldozatokat és ünnepeket, a halott- és őskultusz szinte népenként különböző változatait.

  • Hoppál Mihály (szerk.)

Friss könyvek a címlapról