Bob Dent

Mesélő ​szobrok

2990Ft Szállítási költség info shipping cost

Készleten

  • Példány állapota:

2008 ​novemberében a Fővárosi Közgyűlés „Budapestért” díjat adományozott Bob Dentnek a Magyarország és különösen Budapest kultúrájáról és történelméről szóló „érdekes és különleges szemléletű” írásaiért.

Bob Dent új könyvében kritikus szemmel vizsgálja meg Budapest számtalan szobrát és köztéri emlékművét, s megmutatja, milyen izgalmasan tudnak mesélni a magyar történelemről.

A szerző előszavából
Egy szobor állítása sok kérdést fölvet. Ki rendelte meg a munkát, mikor és miért? Ki készítette a szobrot? Milyen ember volt a szobrász? Mennyi időbe telt, mire a szobor ténylegesen a helyére került? Mit próbál mondani nekünk az emlékmű az ábrázol alakról vagy alakokról? Mit mond nekünk arról a történelmi korról, amikor eltervezték és létrehozták? Hogyan lehetséges, hogy ugyanazt a személyt több, egészen különböző szobor is megörökíti? Van-e valami furcsaság a szoborban-esetleg a kísérő szövegben vagy a mellékfigurákban? Miért épp azon a helyen áll? Bele illik-e a környezetébe? Mi történt a hivatalos felavatásának napján, és mi más történt még akkortájt? Állt-e a szobor valaha valamilyen más eseménynek a középpontjában, és ha igen, miért? Mindig ugyanazon a helyen állt? „Eltűnt”-e valaha, hogy talán később visszakerüljön ugyanarra vagy esetleg egy másik helyre? Ugyanolyan volt, amikor visszakerült, vagy megváltozott? Megváltozott-e anélkül, hogy elmozdították volna? E kérdések közül nem mindegyik vonatkozik minden – akár Budapesten, akár máshol lévő- szoborra, de néhányuk, különböző kombinációkban, bizonnyal föltehető mindegyik emlékművel kapcsolatban.

Egy könyv, melyben Budapest egyetlen nagy szoborpark!

  • Bob Dent
  • 1

Friss könyvek a címlapról