Lancz Edina

A ​magyar jelnyelv szótára

5990Ft Szállítási költség info shipping cost

SINOSZ, 1999

Készleten

  • Példány állapota:

Egy ​különleges nyelv első szótárát tartja a kezében az olvasó. Olyan nyelvét, amelyen a hangok nélkül élő embertársaink könnyedén megértik egymást, amelyen vitatkoznak, vicceket mesélnek, szerelmet vallanak egymásnak.
Más ez a nyelv. Más, mint a beszélt és írott magyar nyelv, hiszen nemcsak a szókincs, de a nyelvtana is eltérő. És más, mint a többi jelnyelv, hiszen csaknem kétszáz évvel ezelőtt a magyar siketek alakították ki a maguk tetszése szerint, a maguk számára. Szép ez a nyelv. A jelel ember a körülötte lévő teret tudatosan használja, birtokba veszi, miközben arc- és testjátéka ezernyi árnyalattal gazdagítja mondanivalóját. Ujjai különös táncot járnak, az egyes lépéseknek azonban jelentésük van a siketek világában.
Ez a kötet azoknak a hallóknak kíván segítséget nyújtani, akik elhatározták, hogy megértik az ujjak táncát. Éppen ezért a szócikkek nem ábécérendben követik egymást, hanem a jelnyelv belső logikája, a kezek formája alapján. Így nem csak szavak, de jelek is visszakereshetők a szótárban, amely egyelőre – első változatként – csupán a budapesti nyelvjárás jeleit foglalja magában.

  • Lancz Edina
  • 1

Friss könyvek a címlapról