Kovács Ferenc

Állathigiénia

900Ft Szállítási költség info shipping cost

Készleten

  • Példány állapota:

TARTALOM
Előszó
Bevezetés
Az állathigiénia tárgyköre és jelentősége 15
Az állathigiénia történetéből 16
Általános állathigiénia
Az állat és környezete
A környezet fogalma, változása 21
A szervezet reakciói a környezeti hatásokra 22
Az alkalmazkodás 27
Alkalmazkodás a meteorológiai tényezőkhöz 28
Az állatok alkalmazkodása a technológiákhoz 35
Az állatok szokása, viselkedése 37
Bioszféra
A légkör 40
A talaj 56
A víz 60
Az állattartó telepek létesítésének és üzemeltetésének higiéniája
A telep helyének kijelölése 64
Az épületek telepen belüli elhelyezése 65
Az istállók építésének higiéniája
Építőanyagok 69
A határolószerkezetek higiéniája 72
A padozat 78
Állathigiéniai követelmények a fekvőtér padlószerkezetével szemben 79
Az istálló csatornázása 90
Általános szempontok az állattartó telepek és épületek műszaki tervdokumentációinak higiéniai értékeléséhez 92
Az állati szervezet energiaforgalma
Az energiaforgalom meghatározása 94
Az állatok hőtermelése 96
Az állatok hőszabályozása 98
Az állatok hőleadása 104
Az istálló mikroklimája
Az istálló hőmérséklete 112
Az istálló levegőjének nedvességtartalma 117
Az istállón belüli légáramlás 119
A lehülés nagysága 122
Az istállólevegő összetétele és szennyezettsége 124
A levegő gáznemű szennyezettsége 124
Az istállólevegő porszennyezettsége 130
Az istállólevegő élőcsíra-szennyezettsége 133
Az istálló megvilágítása 137
Az istálló szellőztetése 140
Az istálló hőegyensúlya 146
Az istálló klíma vizsgálatának általános szempontjai 149
Egyes mikroklíma-tényezők mérésére használatos módszerek 150
A takarmányozás higiéniája
A takarmány és takarmányozás mint környezeti tényező 157
A hatóanyagok és az állatok ellenállóképessége közötti összefüggés 163
Az ásványi anyagok jelentőségének néhány nagyüzemi vonatkozása 174
Az ivóvíz higiéniája
Az állatok vízszükséglete 180
A jó ivóvíz tulajdonságai 183
A vizet szennyező anyagok 187
A víz fertőzést közvetítő szerepe 188
Az ivóvíz vizsgálata és minősítése 191
A víz tisztítása és fertőtlenítése 194
Az etetés és itatás higiéniája
Az etetés néhány alapvető takarmányozás-élettani kérdése 197
Az itatás higiéniája 204
A keveréktakarmányok etetésének higiéniája
A keveréktakarmányok tárolása és felhasználása 208
A keveréktakarmányok vizsgálatának fontosabb szempontjai 216
A diétás és antibiotikum-tartalmú takarmányok 218
Antibiotikumok a takarmányban 220
A legelő és a legeltetés higiéniája
A legelő növényzetének higiéniai jelentősége 224
A parazitás és fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei a legelőkön 227
A legeltetés fontosabb higiéniai szempontjai 228
A takarmánynövények és a mérgező növények okozta ártalmak
A takarmánynövények okozta gyakoribb ártalmak 231
A mérgező növények okozta ártalmak 235
A növényi mérgezések osztályozása és néhány gyakoribb növényi mérgezés 237
A takarmányok penészgombás fertőzöttsége
A penészgombákkal való fertőződés lehetőségei 242
A penészes takarmányok káros hatása 243
A gombatoxinok általános tulajdonságai és a toxikózisok jellemzői 244
A fertőző betegségek megelőzésének fontosabb higiéniai vonatkozásai
A járványvédelmet szolgáló telepítés és üzemeltetés higiéniája 257
A járványvédelmet szolgáló településhigiénia 258
A járványvédelmet szolgáló üzemeltetés higiéniája 261
A környezet és a specifikus ellenállóképesség
Általános immunbiológiai alapfogalmak 265
Egyes környezeti tényezők és az immunaktivitás kapcsolata 268
A szervezet és belső mikrobiológiai környezete 271
Az anya és az újszülött immunbiológiai kapcsolata 273
A kolosztrum jelentősége a fiatal állatok immunitásában 274
A kolosztrum jelentősége az általános ellenállóképesség kialakításában 277
Az allergia és egyes technológiai hibák kapcsolata 278
Az állati kártevők elleni védekezés
A hígtrágya kezelésének és felhasználásának higiéniája
A hígtrágya és általános tulajdonságai 285
A hígtrágyakezelés higiéniája 289
A hígtrágya kezelésének és felhasználásának állategészségügyi szempontjai 295
Az állatok szállítása
Általános higiéniai szempontok a szállításhoz 297
A szállításból eredő károk okai és megelőzésük 304
Az állati hullák és hulladékok ártalmatlanná tétele
A hulla és a hulladékok ártalmatlanná tétele 309
A hullafeldolgozó üzem 312
Fertőtlenítés
Csírátlanítás mechanikai úton 316
Fizikai eljárásokon alapuló fertőtlenítés 316
Fertőtlenítés vegyszerekkel 321
Aeroszol-fertőtlenítés 326
Biológiai fertőtlenítés 327
Nagyüzemi állattartás és a környezetvédelem
Általános szempontok 331
A zárt rendszerű állattartással összefüggő károsodások 332
A nagyüzemi állattartás melléktermékeinek és hulladékainak környezetszennyező hatása 334
Az állatok takarmányozásának környezetvédelmi vonatkozásai 337
Az állatokról emberre átterjedő fertőző betegségek 338
Parazitás betegségek okozta bántalmak 339
Részletes állathigiénia
Nagyüzemi szarvasmarhatartás higiéniája
A szarvasmarhatenyésztés gazdasági jelentősége 343
A tartástechnológiák fejlesztésének alapvető higiéniai feltételei 344
A nagyüzemi tehenészetek higiéniája
A tehenészeti technológiák higiéniai vonatkozásai 346
Zárt, kötött tartású tehenészet 346
Zárt, kötetlen tartású tehenészet 351
A tehenek tartása nyitott istállóban 354
Az istálló és a tejtermelés higiéniája 355
A nagyüzemi tehenészetek állategészségügyi létesítményei 360
A borjúnevelő higiéniája
A megtermékenyített pete és az anya szervezetének egysége 364
A tehenek előkészítésének hatása a kolosztrum minőségére és az újszülött ellenállóképességére 366
Az eletés higiéniája 367
A borjak mesterséges nevelésének higiéniája
A borjak itatásos nevelése 372
A borjak elhelyezésének környezetigénye 372
A tej és a tejpótlók itatásának higiéniája 376
Az itatott tej minőségének higiéniai jelentősége 378
Itatásos módszerek 379
A hizlalás és a tenyészállat-nevelés környezetigénye
A borjak hizlalása 383
A növendékállatok hizlalásának környezetigénye 385
A tenyésztésre szánt növendékállatok tartásának higiéniája 386
A tartási hibákkal összefüggő betegségek megelőzésének higiéniai vonatkozásai 388
A környezethatások és a szarvasmarhák vírusos betegségeinek kapcsolata 394
A borjak tarlósömöre és a környezet kapcsolata 399
A gümőkór és brucellózis elleni védekezés környezethigiéniai vonatkozásai 401
A nagyüzemi juhtartás higiéniája
A juhtartás jelentősége és módozatai 407
Az anyajuhok tartása és a szaporítás higiéniája 408
A báránynevelés, -hizlalás környezetigénye 414
A nagyüzemi tartás során előforduló gyakoribb juhbetegségek 418
A nagyüzemi sertéstartás higiéniája
A sertéstenyésztés közgazdasági jelentősége, a termelés mutatói 423
Technológiai rendszerek és az állategészségügy 424
A szaporítás higiéniája 427
A hizlalás környezetigénye 448
A felnevelési hibákkal összefüggő gyakoribb betegségek 455
A sertések tömegesen jelentkező emésztőszervi megbetegedései 463
A sertések tömegesen jelentkező bélgyulladásai 469
A sertések légzőszervi és egyéb betegségei elleni védekezés 473
A nagyüzemi lótartás higiéniája
A lótenyésztés helyzete 481
A tenyészállatok istállói 482
A csikónevelés és hizlalás néhány higiéniai vonatkozása 484
A lovak viselkedése 486
A lovak kólikás betegségeinek megelőzése 488
A nagyüzemi baromfitenyésztés higiéniája
Általános higiéniai szempontok 493
A nagyüzemi baromfitelepek szervezésének és üzemeltetésének higiéniai szempontjai 496
Higiéniai elvek az istálló üzemeltetéséhez 498
A szaporítás és a mesterséges keltetés higiéniája 505
Higiéniai szempontok a tojótyúkok nagyüzemi tartásához 513
A csibenevelés és -hizlalás higiéniája 518
A nagyüzemi kacsatartás higiéniája
A kacsatartás higiéniai feltételei 523
A törzsállomány tartásának higiéniája 523
A naposkacsák tartásának higiéniája 525
A pecsenyekacsa-nevelés higiéniája 527
A nagyüzemi lúdtartás higiéniája
A fejlesztés általános szempontjai 529
A törzsállomány tartásának higiéniája 530
A naposlibák nevelésének higiéniája 533
A növendékludak tartásának higiéniája 535
A hizlalás fontosabb környezetigénye 535
Töméssel való hizlalás 536
A nagyüzemi pulykatartás higiéniája
A tenyész- és árutermelő állomány tartásának főbb higiéniai vonatkozásai 537
A napospulykák nevelése 539
A tartási hibákkal összefüggő nagyobb gazdasági kárt okozó baromfibetegségek
Tollcsipkedés és kannibalizmus 543
Gombák okozta betegségek 544
A tojótyúkok “ketrecbénulása” 546
Higiéniai szempontok a kacsák és libák salmonellosisának megelőzéséhez 548
A baromfi orsóférgessége megelőzésének higiéniai vonatkozásai 550
A házinyúl nagyüzemi tartásának higiéniai vonatkozásai
A nyúltelep elhelyezése, épületei és berendezései 552
A szaporítás környezetélettani szempontjai 554
A hizlalás környezetigénye 556
A tartási és takarmányozási hibákhoz kapcsolódó gyakoribb betegségek 557
Irodalomjegyzék 561
Tárgymutató 563

  • Kovács Ferenc
  • 1

Friss könyvek a címlapról