Diétás szakácskönyvem harmadik kötetében azoknak a diétáknak receptjét és javallatait állítottam össze, amelyek különösen sok tapasztalatot és megfontolást igényelnek.
A só-, folyadék- és fehérjeszegény diéták ugyancsak próbára teszik a beteg türelmét, mert sohasem felelhetnek meg teljes mértékben az ízlésnek. Különös konyhatechnikai eljárások szükségesek ahhoz, hogy a só hiányát pótolni tudjuk. Ezeket az eljárásokat igyekeztem részletesen leírni és ezzel a sótalan ételek ízletesebb elkészítését megkönnyíteni.
A fehérjeszegény diéták összeállításában különösen a tojás nélkül készült tészták elkészítése okoz gondot, éppen ezért az így készült tésztáknak bő receptúrát gyűjtöttem össze.
A vészes vérszegénység diétájának szempontjai mások, mint régebben. Nemcsak a máj elkészítésének különböző módjait közöltem, hanem az egész diétát e betegség követelményeinek megfelelően állítottam össze.
A modern vitaminkutatások eredményeit mindazon esetekben felhasználtam, ahol ezeknek hasznát a tapasztalat beigazolta.
Remélem, hogy ez a könyvem is a rászoruló diétás betegek hasznára lesz.