Szabolcsi Bence

A magyar zenetörténet kézikönyve

750Ft Szállítási költség info shipping cost

Készleten

  • Példány állapota: közepes
  • Kiadás éve: 1979
  • ISBN: 9633301734
  • Nyelv: magyar
  • Oldalak száma: 370

,,Mélységes mély a múltnak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek?” Ezzel a kijelentő-kérdő invokációval kezdődik Thomas Mannak, Szabolcsi Bence egyik nagy irodalmi példaképének, történelmi-bibliai regény-tetralógiája. A vállalkozás eszerint – leszállni a múltnak kútjába mélységes mélyét – szinte lehetetlen. “Mert…minél messzebbre hatolunk s tapogatózunk a múlt alviágába, az emberinek, történetének, művelődésének kezdeti alapjai tökéletesen megismerhetetlennek bizonyulnak, s mérőónunk elől, bármily kalandos távolságokba gombolyítjuk alá zsinegét, mindig újra és tovább húzódnak vissza a feneketlenségbe.”De hát valóban lehetetlen vállalkozás volna a történeti kutatás, a történelmi vizsgálódások szépirodalmi vagy tudományos feldolgozása? Thomas Mann az invokációt követő négy kötettel válszolta meg ezt a kérdést. Szabolcsi pedig A magyar zene évszázadaiban s A magyar zenetörténet kézikönyvében hozta föl a felszínre a magyar múlt mélységesen mély kútjából századok és évezredek zenei dokumentumait, zenei kincseit, monumentális történelmi kör képet alkotva általuk

Amit tehetek: írásos dokumentumok szavára hallgatott. Zenei nyomtatványokat és kéziratokat, emlékezések s prózai feljegyzéseket, egykorú történeti leírásokat és vita iratokat fogott vallatóra. Nem kellett megtorpanni a úgy sem, ahol végetért az írásbeliség. A népi emlékezett sok mindent megőrzött a magyar zenei múltból, melynek írásos emlékeit olyannyira pusztítottak a történelem viharai. S megőrzött olyan emlékeket is, melyeket soha nem foglalták írásba.

Nem kellett megtorpanni ha úgy sem, ahol végetért az írásbeliség. A népi emlékezett sok mindent megőrzött a magyar zenei múltból, melynek írásos emlékeit olyannyira pusztítottak a történelem viharai. És megőrzött olyan emlékeket is, melyeket soha nem foglalták írásba.

Megkeresni a dallamot, mögötte az embert és a mögött akkort: ez volt Szabolcsi Bence ars potenciálja. Feltárni terek és korok nagy összefüggéseit: a népzenéjét a mű zenével, az újat az ősi vel, a keletit a nyugatiban: ez volt tudományos módszerek. Így születtek több évtizedes kutatómunka betetőzéseként, a magyar zene évszázadai nak tanulmányait, így született a történeti leírást dallamok-zeneműven repertóriumával kiegészítő remeke.

Friss könyvek a címlapról