Lévai Judit

Amit ​a gombákról tudni kell

900Ft Szállítási költség info shipping cost

Elfogyott

  • Példány állapota:

Jelen ​ismeretterjesztő kiadvány azoknak a gombaszerető, természetjáró olvasóknak készült, akik nem kívánnak ugyan szakképzett gombaismerők, szakértők lenni, ugyanakkor gombagyűjtő kirándulásaik, túráik során nem akarnak étkezési szempontból értéktelen, vagy egészségre ártalmas, illetve mérgező gombákat összeszedni. Akár a saját célra szedett, akár a piaci értékesítésre gyűjtött szabadban termő gombákat gombavizsgáló szakellenőrök minősítése után szabad csak felhasználni, illetve árusítani. A gombák táplálkozásunkban egyre jelentősebb szerepet töltenek be, hiszen az állati termékekhez hasonló fehérje-összetételük, alacsony zsír- és szénhidráttartalmuk, és ezzel együtt magas emészthetetlen rosttartalmuk – ezzel együtt nagy telítőértékük – miatt a korszerű táplálkozásba beépíthetők. Ezzel együtt a gombák erős fűszerező hatásukkal, kitűnő ízanyagaikkal élvezetesebbé és változatosabbá tehetik az emberek asztalára kerülő ételeket. Külön említést kell tennünk egyes gombák gyógyhatású anyagairól, miáltal a gombás ételek és készítmények hasonló szerepet játszhatnak, mint a gyógynövények. E témakör terjedelmessége miatt külön kiadványt igényelne. Jelen rövid kiadványunk csak arra ad lehetőséget, hogy felhívjuk a figyelmet a gombafogyasztás veszélyeire, vázoljuk a hazánkban leggyakrabban előforduló gombaeredetű megbetegedések, mérgezések okait, előfordulását és emberi szervezetre gyakorolt hatását; a felismeréshez szükséges tudnivalókat, illetve a megelőzés lehetőségeit.

  • Lévai Judit

Friss könyvek a címlapról