Almási Miklós

Bevezetés a 21. századba
(Negyvenhat + egy)

900Ft Szállítási költség info shipping cost

Készleten

  • Példány állapota:
  • Kiadó: Kalligram
  • Kiadás éve: 2015
  • ISBN: 9788081018879
  • Nyelv: magyar
  • Oldalak száma: 323

Miért ​bevezetés? Miért 21. század? Hisz életünkben minden csak folytatódik, a századvég nem kínai fal, hanem csúszda az elkövetkezőbe. A századok között folyamatos átmenet – ma már csak illúzió: a 21. század mindent felborított, radikálisan új világot hozott. Mindent lecserélt, ami a 20. században otthonos volt: analóg rendszerek helyet jött a digitális korszak, meghitt beszélgetés helyett az okostelefon, barátok helyett „követők” a Twitteren, nemzetállamok helyett a globalizált világ, a viszonylagos béke helyett egyre több és kegyetlenebb háború.
Maradt a művészetek simogató környezete: a zene (otthon, kocsiban, koncerten – akár pop, akár Mozart), az irdalom (azért nemcsak tévézünk), az építészet (ami városunkban körülölel és éltet). De legfőképp az a gondolati kincs, amit az „átkozott 20. század” izzadt ki magából.
Almási Miklós kultúrtörténeti breviáriumában útjelzőként emeli elénk a 20. századból azokat az értékeket, támpontokat, „figyelmeztetőket”, melyek segítenek eligazodni a 21. század brutális vadonában.

Negyvenhat fontos téma, könyv, probléma és egy még fontosabb – a világról, magunkról, tegnapunkról és jövőnkről. Almási Miklós filozófus egy „gyorsolvasó” könyvet kínál, témákból, szerzőkből, melyeket, akiket izgalmasnak – azaz a 21. században is forgathatónak – talál. Zene, kép, szociológia, közgáz, film, bölcsek köve – szinte minden: szerzői verzióban.

Friss könyvek a címlapról