Polcz Alaine

Főzzünk ​örömmel!

1990Ft Szállítási költség info shipping cost

Készleten

  • Példány állapota:

Polcz Alaine szakácskönyve két évtizede jelent meg először, s mindmáig nélkülözhetetlen darabja a családi könyvtáraknak. A szerző élvezetesen és gyakorlatiasan vezeti be az olvasót a konyhájába: javarészt egyszerű, takarékos, hétköznapi recepteket mutat be, de a hazulról hozott különleges erdélyi ízek és személyes történetek sem maradnak ki a könyvéből. Mindemellett praktikus tanácsokkal is szolgál: mire figyeljünk a hús vásárlásakor, mit kezdjünk a leégett, elsózott étellel, s főképpen, hogyan varázsoljunk ízletes ételt a család asztalára kevés pénzből. A Főzzünk örömmel mégsem csupán egy szakácskönyv a sok közül, hanem „egy hiteles személyiség konyha- és életvezetési kalauza”.

Tartalomjegyzék

Bevezetés
Előbeszédek
Mit tegyünk, és mit együnk?
Egy kis kitérő a tudomány határvidékeire
Hányféleképpen lehet főzni?
Régen és most
A mosogatás eredete
A mosogatásról
Régen és most
Tanuljunk könnyen, gyorsan
Mi mennyi, és mennyi az annyi?
Titkok fejezete
Régi titkok, melyeket nagyanyáinktól tanulhattunk – volna
A hús titkai
A máj titkai
A szója titkai
Töltött ételek
Raktott ételek
A sajt titkai
A tojás titkai
A burgonya titkai
A hagyma titkai
A tej titkai
A liszt titkai
A mai háziasszony titkos titkai
Jótanácsok avagy, na, ezt jól megcsináltam!
A pénz és az idő titkai
Maradék? – Az nálunk nincs!
Levesek
Ükanyáinktól holnapig
Levesreceptek 1915-ből
Spórolós levesek
Napjaink levesei
Krumplilevesek
Csorbák
Nyári levesek
Paradicsomlevesek így is, úgy is
Gyümölcslevesek
Hallevesek
Utószó a levesekhez
Levesbetétek
Egyéb levesbetétek
Köretek
Burgonyaköretek
Rizsköretek
Köretek zöldségfélékből
A kukorica mint lírai kitérő
Főzelékek – másképpen
A bab, borsó és lencse dícsérete
Főzelékek és húsfélék között
Erdélyi káposzták
Padlizsán, tojásgyümölcs, avagy törökparadicsom
Hagymareceptek
A sokat kárhoztatott húsok
Egy kis történelem, egy kis tudomány
A hentesnél
A csirke
Darált húsok
Szeletelt húsok
Egy s más a halakról
Rácponyt
Keszeg ropogósan
Göngyölt tonhal
Tengeri hal egyszerűen, finoman
Ugyanez másképpen
Hahó! Itt a reform: saláták
Egynemű nyers saláták
Franciasaláta
Krumplisaláták
Paradicsomsaláták
Egyéb salátafélék
Céklasaláták
Káposztasaláták
Zellersaláták
Pikáns padlizsánsaláta
Kevert saláták
Hagymasaláták
Száraz hüvelyessaláták
Gyümölcssaláták
Salátalevek, salátaöntetek
Alapöntetek
Gyümölcsecetek
Szörpök
Gyümölcsszörpök általános készítése nyersen
Kenőkék
Itt jönnek a csemegék
Itt vannak a csodálatos zakuszkák!
Konyhakert a levegőben
Erdő-mező ajándéka
Egyéb salátafélék, zöldlevelek
Bogyók-befőttek
A gombák világa
Szelíd és vad teák
Közismert teák és főzetek
Tészták
Gyúrt és főtt tészták
Kedvenceink: a palacsinták
A pogácsák: ezek is a kedvenceink
Morzsák – császáriak
Vendégváró sós sütemények
Sütemények magasiskolája
Olcsó, könnyen elkészíthető sütemények
A tortákról
Habsütemények
Krémek – krémszerűségek
Egyszerű különlegességek
Fagylaltok
Fogyni kéne – de hogyan?
A vendéglátás titkai
Anyáink uzsonnái
Franciaasztal
Ünnepi tálalás, díszítés
Flambírozás és egyéb fifikák
Készülődés az ünnepre
Karácsonyi sütemények – régen
Utószó

  • Polcz Alaine
  • 1

Friss könyvek a címlapról