A gyümölcsfaiskolák állítják elő az árutermelő gyümölcsösök és a házikertek csemetéit, és ezzel meghatározzák az ültetvények biológiai értékét és egészségi állapotát. A vírusmentes anyaggal való ellátás megköveteli a tökéletes és korszerű faiskolai munkát. A legkorszerűbb ismeretanyagot összefoglaló kötet a hazai gyümölcsfaiskola helyzetének feltárásával indul, majd az ivartalan szaporítóanyag termelésének fázisait tekinti át. Külön fejezet szól az oltási és szemzési módokról, majd az így előállított egyedek neveléséről. A gyümölcsfaalanyok szaporításának módszerei mellett a faiskolában előforduló kórokozók, betegségek elleni védekezéssel és megelőzésükkel, valamint a faiskolai termékek értékesítésének lehetőségeivel és az ehhez szükséges eszközökkel is foglalkozik. A rajzokkal, táblázatokkal, színes és fekete-fehér fotókkal, valamint bőséges irodalomjegyzékkel kiegészített kötet – gyakorló szakembereknek ajánlható.