Leopold Jerzewski

Katyń, 1940

500Ft Szállítási költség info shipping cost

Elfogyott

  • Példány állapota:
  • Kiadás éve: 1990
  • ISBN: 9637805680
  • Nyelv: magyar
  • Oldalak száma: 62

Katyń… ​Egy lengyel számára sokatmondó ez a helységnév. Éppen ötven esztendeje, 1940 áprilisában és májusában közel 15000 lengyel állampolgárt, magas rangú tiszteket, értelmiségieket gyilkolt le a szovjet NKVD kommandója ezen a helyen. A lengyel tisztek többsége a német-lengyel háború idején került szovjet területre, miután Sztálin, eleget téve a Molotov-Ribbentrop paktumban vállalt kötelezettségének, úgyszintén megtámadta Lengyelországot.
Később, amikor a lengyel emigráns kormány Moszkva szövetségese lett, Sztálin és Berija letagadta a tömeggyilkosságot. Pedig német kezdeményezésre már a második világháború alatt nemzetközi vizsgálóbizottság állapította meg, hogy a kivégzéseket a szovjet – nem pedig a német – jelenlét idején hajtották végre.
Az elmúlt években a lengyelek újra meg újra megpróbálták a világ elé tárni a tényeket. E művek közül is kiemelkedik Leopold Jerzewskinek Európa-szerte ismert, olvasmányosan megírt könyve. Jerzewski valódi neve egyébként Jerzy Łojek, édesapját, tisztként, úgyszintén Katyńban végezték ki.
A magyar olvasó egy orosz emigráns kiadó jóvoltából ismerkedhet meg a könyvvel.

Friss könyvek a címlapról