Lajos Mari, Hemző Károly

Kilencvenkilenc leves 33 színes ételfotóval

700Ft Szállítási költség info shipping cost

Elfogyott

  • Példány állapota: újszerű
  • Kiadó: Corvina
  • Kiadás éve: 1989
  • ISBN: 9631326586
  • Nyelv: magyar
  • Oldalak száma: 64

A “fazék” szóhoz – amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt – a világ minden nyelvén, olykor régen elveszítve eredeti jelentését, számtalan szólás-mondás kapcsolódik, arról árulkodva, hogy mindennapi életünk rangos kelléke.
Amióta világ a a világ, a leves fontos tápláléka az embernek, erről tanúskodnak a régészeti leletek és az a tény is, hogy a fazekaskorong az egyik legősibb “gép”. Az első levesfőző asszonynak talán egy különös bemélyedő kő vagy teknősbékapáncél adta az ötletet… talán egy hiányos fogazatú gyermek vagy öregember, aki nehezen gyürkőzött meg a keményre sült vagy éppen félig nyers élelemmel, ki tudja? Történelmi pletyka szerint Julius Caesar centuriói a galliai hadjárat kimenetelét veszélyeztették azzal, hogy “sztrájkba” léptek, mert késett a levesbe való gabona-utánpótlás és elunták a “szárazkosztot”. Az viszont tény, hogy az ínyencségéről ismert világhíres kínai konyha ételsorában minden harmadik-negyedik fogás leves, mert úgy tartják, hogy a leves nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez.
A receptek négy személyre szólnak, ellenkező esetben jelezzük.

Friss könyvek a címlapról