A konzervipar a különböző – meghatározott időszakban termő – romlandó élelmiszerek tartósításával foglalkozik. Megóvja értékes táp- és biológiai anyagait, hogy az év bármely szakaszában megfelelő élelmiszerekhez juthassunk.
Hazánk éghajlati és talajviszonyai a konzervipari nyersanyagok (gyümölcsök, főzelékfélék, állati termékek stb.) termelésére rendkívül kedvezőek.
A magyar konzervipar nagyipari méretekben az utolsó évtizedekben alakult ki. Ennek a fejlődő, igen nagy jelentőségű iparágnak alapvető irodalma lesz a „Konzervipari zsebkönyv.”
A könyvet az ipar gyakorlott szakemberei írták. A szűk terjedelem lehetőségein belül részletesen ismertetik a tartósítóipar kialakulását, nyers-, segéd- és csomagolóanyagait, általános üzemi vonatkozásait, gépi berendezéseit, technológiai folyamatait (a korszerű automata gyártóvonalakat), berendezéseit, technológiai előírásait, minőségellenőrzését, vizsgálati módszereit és üzemgazdasági vonatkozásait.