“A paraszi konyha régi rendje mára teljesen átalakult. A múzeumok szellemi kincsestárából, az adattári kéziratos gyűjtemények feljegyzéseiből, illetve a palócok első kutatóinak […] száz-kétszáz évvel ezelőtti dokumentáló leírásaiból azonban még sok ismeret felszínre hozható a hagyományos táplálkozási kultúráról.
E források a nagyközönség számára nehezen elérhetőek.
Kötetünknek ezét a régi receptek közlése mellett célja a kapcsolódó szokások közkinccsé tétele is. Az írott dokumentumok tanulmányozása mellett pedig hasznos még a falvakban is kutatni: milyen lehetett vajon a régi palóc konyha?”
(Részlet az előszóból)
A tartalomból:
A palóc táplálkozás archaikus vonásai, jellegzetességei
Hétköznapok, böjti időszakok
A jeles napok étkezési szokásai
Levesek, mártások
Krumplis ételek
Káposztás ételek
Gyümölcsök – Erdő, mező kincsestára
Receptgyűjtemény