Aki új otthon építését vagy a régi átalakítását tervezi, alighanem ilyen és hasonló kérdéseken töri a fejét: Milyen legyen az új konyha? Nyíljon egybe a lakás többi részével, vagy maradjon a háziasszony elzárt szentélye? Modern elemes bútorok vegyék körbe falait, vagy régimódi kredenc és kecskelábú asztal tegye kedélyessé?
Mi a kevésbé fáradságos: nagy alapterületen kötetlenül mozogni, vagy szűkebb térben, ahol minden karnyújtásnyira van? Álljanak konyhánkban a legmodernebb háztartási gépek, vagy érdemes inkább a régi bölcsességet követni: „a kevesebb több”? Melyik a legjobb tűzhely, sütő, mosogató, mikrohullámú; milyen magas legyen a munka- és az étkezőasztal; kell-e szagelszívó, spotlámpa, konyhamalac?
A Nagy konyhakönyv mindezen kérdésekre szakszerű választ ad.