Vajon akad-e valaki is, aki úgy véli, hogy a gyógyszerek csupán a gyógyszertárakban kaphatók? Közismert tény, hogy a biokémikusok az utóbbi évtizedekben a legmodernebb technika segítségével a gyümölcsökben és zöldségekben megszámlálhatatlan mennyiségű gyógyító anyagot mutattak ki, amelyek – különböző összeállításokban – szinte valamennyi betegségben segítséget nyújtanak. Azok a hatóanyagok, amelyeket a növényekben zajló folyamatok termelnek, s évmilliók óta szolgálják a növények túlélését, nyilvánvalóan hasznosak az ember számára is. Az ember olyan természeti lény, amely elsősorban növényekkel táplálkozik, és csak másodsorban húsokkal. A különféle állatokkal szemben az ember szervezete nem tudja előállítani például az életfontosságú C-vitamint, amelyhez csak tápláléka révén jut. Ugyanakkor táplálékaink közül csak a gyümölcsök és zöldségek tartalmaznak bizonyos vitaminokat, ásványi anyagokat és más értékes tápanyagot.