báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola

Receptek
Az erdélyi főúri konyha titkai

3490Ft Szállítási költség info shipping cost

Elfogyott

  • Példány állapota:
  • Kiadó: Helikon
  • Kiadás éve: 2015
  • ISBN: 9789632276595
  • Nyelv: magyar
  • Oldalak száma: 207

Milyen volt egy erdélyi kastélybeli ebéd?
Behozták az első fogást az inasok. Főtt csuka… Miután az első fogás után némi csörömpöléssel kicserélték a tányérokat, beérkezett a második, az erdélyi lakomák szokásos fénypontja, a hideg Richelieu-pulyka.
(Bánffy Miklós, Erdélyi történet)

Bánffy Miklós múzsája, a kolozsvári születésű Szilvássy Karola (1876-1948) kora egyik leggazdagabb családjának leszármazottja volt. A XX. század első évtizedeiben összegyűjtötte az erdélyi arisztokrata családok menüit, étkezési szokásait, majd lejegyzetelte őket. A receptek sokat forgatott, vonalas füzetei báró Kemény János hagyatékának rendezése közben kerültek elő.

Szilvássy Karola Erdély egyik utolsó nagyasszonya. Erős, szenvedélyes, akinek áldása és átka is az volt, hogy ismerte az élet ízeinek nagy titkait.
(Ugron Zsolna)

Friss könyvek a címlapról