E kötet szerzője nem szokványos receptgyűjteményt ad közre a zsidó konyha sajátos ételkülönlegességeiből, ami ugyan már önmagában is érdekes és érdemes dolog lenne, hanem ezen túlmenően a zsidó vallásos élet legfontosabb tudnivalóit is csokorba gyűjti. Ekképpen a jó ízek mellett egy kis művelődés- és kultúrtörténeti ízelítőt is kap az olvasó. A szerző e szép szándékát hangsúlyozandó, az alábbiakban a Szentírás és a Talmud korának zsidósága étkezési tradícióiból mutatunk be néhány érdeklődésére számot tartható jellegzetességet – bár távolról sem a teljesség igényével.Ennek a könyvnek a receptjei Közép-Kelet-Európa zsidó étkezési szokásait őrzik meg, szinte egy olyan pillanatban, amikor – négy évtizeddel a Holocaust után – a gasztronómiának ez a formája már viszonylag kevesek gyakorlatában él. Úgy vélem, ez külön értéke a szerző fáradságos munkájának.