Dr. Herold István

Takarmányozás

900Ft Szállítási költség info shipping cost

Készleten

  • Példány állapota:

TARTALOM
ÁLTALÁNOS TAKARMÁNYOZÁSI ISMERETEK
Testösszetétel, takarmányösszetétel
Az állati test összetétele 19
A takarmányok összetétele 21
Víz- és szárazanyag-tartalom 21
Nitrogénmentes szerves anyagok 24
Nitrogéntartalmú szerves anyagok 34
Szerves hatóanyagok 46
Ásványi anyagok 62
A táplálóanyagok sorsa a szervezetben
Emésztés, felszívódás, hasznosulás 71
Emésztés 71
Felszívódás (kihasználás) 72
Hasznosulás (transzformáció) 72
A kihasználás mértékének megállapítása 72
A kihasználási kísérlet hagyományos módja 72
Kihasználási kísérlet indikátor módszerrel 75
Laboratóriumi emészthetőségi vizsgálatok 75
Látszólagos és valóságos emészthetőség 75
A táplálóanyagok kihasználását befolyásoló tényezők 76
A takarmány étrendi hatása 79
A nitrogénmentes kivonható anyagok és nyersrost sorsa a szervezetben 81
A zsírok sorsa a szervezetben 83
A takarmány zsírdúsítása 84
A fehérjék és az NPN-anyagok sorsa a szervezetben 85
A fehérjék pótlása karbamiddal és más NPN-anyagokkal 89
A nitrogénforgalom vizsgálata 91
A szénforgalom vizsgálata 92
Respirációs vizsgálatok; respirációs kvóciens (RQ) 93
Az energiaforgalom vizsgálata 96
A takarmány bruttóenergia-tartalma 97
A táplálóanyagok specifikus élettani haszonértéke 97
Az ásványianyag-forgalom és szabályozása 101
Az ásványi anyagok élettani szerepe 101
A gazdasági állatok ásványianyag-szükséglete 102
A sav-bázis egyensúly és zavarai; acidózis és alkalózis 104
A takarmány Ca:P aránya 106
Az ásványianyag-ellátottság ellenőrzése szőrindikátor módszerrel 107
Vízforgalom és vízszükséglet 108
Itatás 109
A takarmány táplálóértéke. Takarmányvizsgálat
A takarmány táplálóértéke 111
Összes emészthető táplálóanyag 111
Zsírtermelő képesség 112
Keményítőérték 112
Skandináv takarmányegység (árpaegység) 114
Bruttóenergia-tartalom (BE) 114
Nettóenergia-tartalom (NE) 115
Naturális takarmányegységek 117
Keményítőérték-arány, táparány, fehérjekoncentráció 118
Takarmánytáblázat 119
A takarmány minőségének megítélése 119
Mintavétel 120
Hatósági mintavétel, minőségi kifogásolás 120
Érzékszervi (makroszkópos) minősítés 120
Kémiai minősítés 121
Mikrobiológiai minősítés 121
Takarmányozási eredetű egészségártalmak 122
A takarmány pénzértéke 124
A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete, takarmányértékesítés
Az életfenntartás táplálóanyag-szükséglete 127
Keményítőérték-szüksléglet 128
Fehérjeszükséglet 129
Szárazanyag-szükséglet 130
Ballasztigény 132
Ásványianyag-szükséglet 133
A szaporodás táplálóanyag-szükséglete 134
Az ivarsejttermelés táplálóanyag-szükséglete 134
A vemhes állat táplálóanyag-szükséglete. Előkészítő etetés 135
A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete 136
Keményítőérték-szükséglet 137
Fehérjeszükséglet 138
Ásványianyag-szükséglet 139
A tejtermelés mértéke 139
A növekedés táplálóanyag-szükséglete 140
Ásványianyag-szükséglet 141
A hizlalás táplálóanyag-szükséglete 142
A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete 143
A munka táplálóanyag-szükséglete 144
Éhség, étvágy, étkesség, takarmányfogyasztás 147
Takarmányértékesítés 149
Daraérték, darapercent 149
Kukoricaérték 150
Keményítőérték-hasznosulás 150
Fajlagos takarmányfelhasználás 150
Fajlagos takarmányköltség 150
Energiaértékesítés 151
Fehérjeértékesítés 153
TAKARMÁNYISMERET
Zöldtakarmányok
Szántóföldi zöldtakarmányok 159
Fűféle zöldtakarmányok 159
Pillangós virágú zöldtakarmányok 162
Leveles zöldtakarmányok 167
Zöldtakarmány-keverékek 170
Egyéb zöldtakarmányok 172
A gyep mint zöldtakarmányforrás 173
Természetes gyeplegelők (ősgyep) 173
Mesterséges (vetett) legelők 175
Alkalmi (esetleges) legelők 176
A gyepnövényzet botanikai összetétele és táplálóértéke 177
Az egyes gazdasági állatfajok legelői 179
Legelőhasználat 181
Legeltetési módok és eljárások 186
Legelőkombinát 190
Szálas takarmányok
Szénák és őrleményeik 193
Fűféle szénák 194
Pillangósszénák 195
Keverékszénák 195
Egyéb szénák 196
Szénalisztek, zöldnövénylisztek 196
Cséplési melléktermékek 199
Szalmák 200
Törekek, pelyvák, terméshéjak 201
Szalmapellet, szalmapogácsa 202
Lédús takarmányok
Gyökér- és gumós takarmányok 203
Silózott takarmányok (szilázsok) 205
A szilázs minősítése 206
A szilázsetetés befolyása az állat szervezetére és termelésére 208
A szilázsok kedveltsége és napi adagja 209
Szemes takarmányok
Gabonamagvak 211
Hüvelyes magvak 215
Olajmagvak 216
Egyéb magvak 218
Ipari melléktermékek
Malomipari takarmányok 219
Olajipari takarmányok 221
Az olajmagvak és az olajipari darák hőkezelése 222
Az olajpogácsák és az extrahált olajmagdarák 222
Cukoripari melléktermékek 226
Szeszgyári melléktermékek 228
Sörgyári melléktermékek 229
Keményítőipari melléktermékek 230
Konzervgyári melléktermékek 230
Állati eredetű takarmányok
Tejfeldolgozási melléktermékek 233
Húsipari melléktermékek 234
Hal és halfeldolgozási melléktermékek 235
Egyéb állati eredetű takarmányok 236
Gyári keveréktakarmányok
Tápok, koncentrátumok, premixek 238
Különleges tápok és koncentrátumok 238
Morzsázás, szemcsézés 239
A gyári keveréktakarmányok etetésének előnyei 240
Ipari keveréktakarmány-gyártásunk helyzete 240
Mezőgazdasági takarmánykeverő üzemek 241
Egyéb takarmányok
Takarmányélesztő, biomassza 243
Micélium 244
Levélfehérje-koncentrátum, VEPEX 244
Algaszuszpenzió, algapaszta, algaliszt 245
Élelmiszer-hulladék, konyhahulladék 246
Ürülékliszt, mélyalomliszt, anafág 247
Fa-, papír- és cellulózipari hulladékok 248
Takarmánykiegészítő anyagok és készítmények
Fehérjekészítő vegyületek és készítmények 249
Zsírkiegészítő készítmények 250
Ásványi takarmánykiegészítők 250
Vitaminkiegészítő készítmények 251
Antibiotikumos és gyógyszeres kiegészítők 251
Aroma- és ízesítőanyagok 252
Egyéb kiegészítő készítmények 252
Ajánlható kiegészítő anyagok állatfajonként 254
TAKARMÁNYOK TARTÓSÍTÁSA, TÁROLÁSA, ELŐKÉSZÍTÉSE
Silózás
A szénhidrátban gazdag lédús takarmányok tejsavas erjesztése 260
Az erjedés sikerét befolyásoló tényezők 263
Az erjedés dinamikája 267
Silózási veszteségek 269
Tejsavas erjesztésre alkalmas takarmányok 270
Szenázskészítés 272
Fehérjében gazdag zöldtakarmányok tejsavas erjesztése szénhidrátdúsítással 275
Fehérjében gazdag zöldtakarmányok kémiai tartósítása 276
Szemes takarmányok kémiai tartósítása 282
Állati eredetű takarmányok kémiai tartósítása 283
Silótípusok 283
Silófedési módok 291
Szénaszárítás
Természetes szénaszárítási eljárások 296
Renden szárítás 296
Állványos szárítás 297
Mesterséges szénaszárítási eljárások 299
Hideglevegős szellőztetéses szénaszárítás 299
Előmelegített-levegős szénaszárítás 303
Bálázott széna szárítása 303
Szecskázott széna szárítása, szénatorony 305
Forrólevegős zöldnövényliszt-készítés 308
A szemes takarmány eltartása
A szemes takarmányok szárítása 311
A szemes takarmányok tárolása 314
A szemes takarmányok tisztítása és osztályozása 319
A csöves kukorica eltartása 320
Egyéb takarmányok eltartása
Gyökér- és gumós takarmányok eltartása 323
Lédús melléktermékek eltartása 324
Szálas takarmányok eltartása 325
Dercés és granulált abrakfélék eltartása 326
A takarmány előkészítése etetésre
Darálás 329
Szeletelés 330
Pépesítés 330
Szecskázás 330
Nedvesítés 330
Áztatás, kivonatkészítés 331
Pácolás 331
Füllesztés 332
Főzés, párolás 332
Pörkölés 332
Pelyhesítés, puffasztás 332
Csíráztatás 333
Élesztősítés 333
Szalmafeltárás 333
A GAZDASÁGI ÁLLATOK TAKARMÁNYOZÁSA
A szarvasmarha takarmányozása
A szarvasmarha életfenntartó szükséglete 337
A fejőstehenek takarmányozása 338
Alaptakarmány 338
A tejelő pótabrak összeállítása 339
Egyedi etetés – csoportos etetés 340
A tehenek nyári takarmányozása 340
A tehenek monodiétás takarmányozása 342
A tehenek takarmányozása a laktáció egyes szakaszaiban 344
A tehenek és üszők előkészítő etetése 345
A tenyészbikák takarmányozása 347
Itatásos borjúnevelés 348
Az itatásos borjúnevelés eredeti, klasszikus módszere 349
Itatásos borjúnevelés tej- és tejzsírpótló tápszerek felhasználásával 349
Takarmányozási technológiák a borjúnevelőben 352
A választott borjak és a növendék marhák takarmányozása 354
A hízómarhák takarmányozása 356
Borjúhizlalás 356
Fiatal növendék marhák hizlalása 358
Idős selejtmarhák feljavítása 367
Takarmányozási technológiák a szarvasmarhatartásban 368
A takarmány felhasználásának technológiája 371
Itatás 373
A juh takarmányozása
A juh életfenntartó szükséglete és takarmányai 375
A kifejlett anyajuhok takarmányozása 376
A vemhes anyajuhok takarmányozása 377
A szoptató és a fejős anyajuhok takarmányozása 377
A tenyészkosok takarmányozása 378
A szopós bárányok takarmányozása 378
Itatásos báránynevelés 380
A választott bárányok és a toklyók takarmányozása 381
A juhok hizlalása 382
Tejesbárány-hizlalás 383
Hagyományos (éves) pecsenyebárány-hizlalás 383
Expressz pecsenyebárány-hizlalás 383
A kifejlett ürük hizlalása 385
Az idős selejtjuhok feljavítása 385
Tömegtakarmány-kiosztási technológiák a juhtartásban 387
Itatás 388
A sertés takarmányozása
A sertés táplálóanyag-ellátásának főbb irányelvei 389
Az üres kocák takarmányozása 390
A vemhes kocák takarmányozása 391
A szoptató kocák takarmányozása 394
A szopós malacok takarmányozása 395
Mesterséges malacnevelés 397
A választott malacok és a tenyészsüldők takarmányozása 401
A tenyészkanok takarmányozása 404
A hízósertések takarmányozása 404
Az idős selejtállatok feljavítása 408
Takarmányozási technológiák a sertéstartásban 309
Mobil nedvesdara-kiosztó rendszerek 409
Stabil nedvesdara-kiosztó rendszerek 412
Mobil szárazdara-kiosztó rendszerek 412
Stabil szárazdara-kiosztó rendszerek 413
Itatás 416
A ló takarmányozása
A ló táplálkozási sajátosságai 417
Az igáslovak takarmányozása 418
A vemhes kancák takarmányozása 419
A szoptató kancák takarmányozása 420
A szopós csikók takarmányozása 420
A választott és az évjárati csikók takarmányozása 420
A tenyészmének takarmányozása 422
A szopós csikók hizlalása 423
Takarmányozási technológiák a lótartásban 424
Itatás 424
A baromfi takarmányozása
A baromfi emésztőrendszerének anatómiai sajátosságai 427
Faji eltérések a baromfi táplálkozásában 428
A baromfi életfenntartó szükséglete 429
A tojók takarmányozása 431
A baromfi takarmányozása a nevelés időszakában 433
A fiatal (0-12 hetes) baromfi takarmányozása 433
A növendék (3-6 hónapos) baromfi takarmányozása 434
A hízóbaromfi takarmányozása 436
Takarmányozási technológiák a baromfitartásban 438
Itatás 442
Irodalom
Függelék
Függvények és adatok energiaforgalmi vizsgálatokhoz 449
A fontosabb vitaminok áttekintése 451
A gazdasági állatok táplálóanyag-szükséglete 454
A baromfi táplálóanyag-szükséglete 459
Irányszámok a táplálóanyag-szükséglet kiszámítására 473
A gazdasági állatok esszenciálisaminosav-szükséglete 476
Néhány fontosabb takarmány esszenciálisaminosav-tartalma és biológiai értéke 477
A takarmányok nyers összetétele, emészthetősége, hatékonysága 482
Táblázat a takarmányadag összeállításához 501
A hazai (GMV) tápok és koncentrátumok 520
A hazai egységes premixek (Phylaxia) 523
Szakmai rövidítések 524
Tárgymutató 525

  • Dr. Herold István
  • 1

Friss könyvek a címlapról