Szakály Zoltán

Táplálkozásmarketing

900Ft Szállítási költség info shipping cost

Készleten

  • Példány állapota: közepes
  • Kiadó: Mezőgazda
  • Kiadás éve: 2011
  • ISBN: 9789632866178
  • Nyelv: magyar
  • Oldalak száma: 216

Egy ​nemzet gazdasági értelmezésben mérhető teljesítményét a jelenben is, de még inkább a jövőben alapvetően a lakossága egészségi állapota határozza meg. A nemzetközi tapasztalatok bizonyítják, hogy az egészséges társadalom megteremthető, fenntartható, amelyhez nélkülözhetetlen a tudományos kutatás és erre épülő gyakorlati életvitel szimbiózisa. Ebben a folyamatban kiemelt feladatok hárulnak a nevelés-oktatás széles körű területeire, ahol is a hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni.
Ebből a felismerésből fakad a szakkönyv témája: egyfelől a legújabb kutatási eredmények magasfokú szintézise, másfelől a preventív fogyasztói magatartás megalapozása.
A szerző nemzetközi és saját kutatásai alapján a szakirodalomban először definiálja a táplálkozásmarketing fogalmát, utalva arra, hogy a vásárlók és a társadalom hosszú távú érdekeinek figyelembevétele megkívánja olyan élelmiszerek kifejlesztését, amelyek nemcsak ízletesek, hanem még egy vagy több táplálkozási (funkcionális) előnnyel is rendelkeznek. Ebből következően a táplálkozásmarketing azokat az élelmiszereket menedzseli a piacon, amelyek valamilyen egészségvédő (funkcionális) tulajdonságokkal rendelkeznek.
Ilyen előnyökkel jellemezhetők a funkcionális, a hagyományos és tájjellegű, valamint az organikus élelmiszerek.
Nemzetgazdasági szempontból, az előzőekben említett egészségvédő szerepük miatt a funkcionális élelmiszerek kiemelt figyelmet érdemelnek még azért is, mert ismerve hazánk mezőgazdaságának és erre épülő élelmiszeriparának komparatív előnyeit, alapjául szolgálhatnak újgenerációs hungarikum termékek kifejlesztésének, biztos és versenyképes piaci pozíciók megszerzésének.
A szakkönyv hiányt pótló jellegéből következően széles körű társadalmi érdeklődésre számíthat, mivel átfogóan tárgyalja a táplálkozásmarketingstratégia kialakításának elméleti és gyakorlati összefüggéseit, nemes célt szolgálva előmozdítja egy egészségesebb magyar nemzet megteremtését.
Kiemelten ajánlható a kutatási módszerek tekintetében a felsőoktatásban résztvevőknek (oktatók, hallgatók, doktoranduszok), élelmiszer-ipari innovációs területen működőknek, pedagógusoknak, élelmezés- és egészségügyi dolgozóknak.
dr. Széles Gyula

Friss könyvek a címlapról