Dede Franciska

Tartsd ​jól a Bestiát!

900Ft Szállítási költség info shipping cost

Készleten

  • Példány állapota:

1901-ben ​A Hét című hetilapban Ignotus szerkesztő Emma asszony álnéven receptek beküldésére tett felhívást. A beérkező receptek mellett sok olvasói levél, hozzászólás, tanács is napvilágot látott a lap hasábjain, nem egyszer egymás véleményére reflektálva, vitatkozva – tehát egyfajta századfordulós gasztronómia „blog” jött létre. A hozzászólók nem csak háziasszonyok voltak, hanem olyan nevezetes személyek is, mint Mikszáth Kálmán, Bródy Sándor, Tömörkény István és persze maga Ignotus. E sokszor szellemes, kultúrtörténeti vonatkozásaiban is izgalmas disputából ad válogatást Dede Franciska, és átfogó kísérőtanulmányban, ill. a levelekhez fűzött jegyzeteiben világítva meg az összefüggéseket és az egyes hozzászólók személyét.

A szerzőről
Dede Franciska (1973) irodalomtörténész. Jelenleg az MTA-OSZK Res libraria Hungariae Kutatócsoport XIX. századi Könyv- és Sajtótörténeti Műhelyének munkatársa.

„A recepteken át összeölelkezik a régi és az új magyar konyha, a polgári és a luxusos, a nemzetiségi és a faji. Megható és biztató, hogy a szerb, román, sőt a tót és szász nemzetiségekkel mint fogunk kezet a fakanál békítő jegyében. Mondanunk sem kell, hogy azért nekünk van a legtöbb világraszóló ételünk a maga határozott eredetiségében. Pörköltjeink, főzelékeink és gyúrott tésztáink, amint e pályázati művekben is jelentkeznek: mindig a legteljesebb erkölcsi hegemóniát fogják a mi számunkra.”

  • Dede Franciska
  • 1

Friss könyvek a címlapról