Denkinger Géza

Valószínűségszámítási gyakorlatok

750 Ft Szállítási költség info shipping cost

Elfogyott

  • Példány állapota:
  • Kiadás éve: 1977
  • Nyelv: Magyar
  • Oldalak száma: 340

A könyv a szerzőnek a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen tartott előadásai alapján készült, így természetesen a valószínűségszámításnak a közgazdasági vonatkozásai szerepelnek hangsúlyozottan. Az első fejezet a valószínűségszámítási feladatok megoldásához nélkülözhetetlen kombinatorikai ismereteket tartalmazza.
A többi fejezet az eseményalgebrát, a valószínűségszámítás elemeit, a valószínűségi változókat és jellemzőiket, a nagy számok törvényét, a többdimenziós valószínűségi változókat, a feltételes valószínűségeloszlásokat, a generátorfüggvényt, a karakterisztikus törvényt és a központi határeloszlási tételt tartalmazza, befejezésképpen pedig néhány fontosabb valószínűségeloszlás további vizsgálatát. A könyvben viszonylag kevés példa szerepel, mert a szerző másik könyvében, a Valószínűségszámítási gyakorlatok című kötetben több száz feladat kidolgozását mutatja be.
A könyv megértéséhez a középiskolai matematikai tananyagon kívül csak a differenciál- és integrálszámítás alaposabb ismeretére van szükség, így az érdeklődők a valószínűségszámítás legfontosabb fejezeteit e könyvből viszonylag könnyen elsajátíthatják.
A kötet elsősorban közgazdászok számára készült, azonban haszonnal forgathatják a valószínűségszámítással foglalkozó gyakorlati szakemberek és az érdeklődőbb középiskolai tanulók is

Friss könyvek a címlapról