Gárdonyi Géza

Versek-drámák

750Ft Szállítási költség info shipping cost

Készleten

  • Példány állapota:
  • Kiadás éve: 1966
  • Nyelv: magyar
  • Oldalak száma: 494

A kötet Gárdonyi Géza költeményeit és öt drámáját tartalmazza. Az írónak élete folyamán két verseskötete jelent meg Április és Fűzfalevél, nyárfalevél címen. Verseit már a korabeli kritika nagy elismeréssel fogadta, s egyszerű szépségük, bensőséges hangulatuk mindmáig ugyanolyan hamvasan friss maradt, mint legszebb prózai írásaié. Nagy elbeszélő költeménye, az Igazság a földön, az első kisregényében, A lámpás-ban izzó szenvedélyes igazságszeretettel fejezi ki Gárdonyi nyugtalan szociális lelkiismeretének háborgásait.
Az író drámái közül az öt legjobb került be a kötetbe. A legismertebb A bor, a magyari irodalom parasztdrámáinak őse, a legmélyebb lélekrezdüléseket is észrevevő író elemző tehetségének páratlan alkotása. A Fehér Anna egy magyar népballadatémának feszült hangulatú drámai feldolgozása, a Fekete nap a negyvennyolcas szabadságharc keretében az ellenálló “civil” hősiességnek állít emléket. Az Annuska és a Falusi verebek pedig az ébredező, illetve tűzön-vízen át kitartó szerelem meghatóan szép s a humor villódzó fényeivel megvilágított, fordulatos képekben bővelkedő “története”.
A kötet Gárdonyi sokoldalú tehetségének, minden érzést, színárnyalatot felfogó és visszhangzó érzékenységének, s minden emberi probléma iránt érdeklődő szellemi magatartásának talán legszebb bizonyítéka.

Friss könyvek a címlapról