Pintér Lajos

Fehéringes ​foglyok

500Ft Szállítási költség info shipping cost

Készleten

  • Példány állapota:

Fehéringes ​folyók című kötetem 1975-ben jelent meg Kormos István szerkesztésében…
A kötet címét Kormos István adta, egyik versem címét emelte a kötet élére. A fehéringes folyó a Tisza volt, s én, aki a Tiszatájtól és a tiszai tájtól indultam örömmel is vállaltam ezt a címet. Persze a magam ifjonti, fehéringes lobogását is hirdette….
Egyszer azonban Kormos rendhagyó szigorúsággal, mondhatni haraggal fogadott. Hogyan tehettem ezt?-kérdezte. Mit? Hát, hogy a háta mögött, a tudta nélkül megváltoztattam a kötet tervezett címét! S mutatta: a szerződésekben, a kiadói levonatokon, a könyv készülő borítóján is ott van a cím: Fehéringes foglyok. Rövid tűnődés, magyarázkodás után egymásra nevettünk.
Nem én voltam, hanem a nyomda ördöge, vagy valami félrehallás vagy félregépelés indította el az új címet hódító útján, mígnem valaki kiadói lektor vagy cenzor útját nem állta.
De a talált címnek híre ment, szerkesztőm is szerette, pályatársaim is szerették, s én is. S most, hogy huszonöt év költői termését egybeszerkesztettem, hadd veszem birtokba e véletlenül talált címet. Hisz valamennyien azok vagyunk: a lét s a költői lét fehéringes foglyai. Pintér Lajos

  • Pintér Lajos
  • 1

Friss könyvek a címlapról