Urbán László (szerk.)

Nincs ​több csoda csak egy: a Feltámadás

700Ft Szállítási költség info shipping cost

Készleten

  • Példány állapota:

A ​húsvét Krisztus feltámadásának, az emberi lélek megújulásának és a természet újjászületésének gyönyörű ünnepe. A napot, az életet köszönti minden és mindenki, a téli dermedtség után új remény költözik a szívekbe, szerelmek szövődnek, és a pici barkák nyomán felfakadnak a tavaszi forrásvizek. Legszebb ünnepeink egyike természetesen megihlette költőinket, íróinkat is, remekműveikből a legszebbeket válogattuk ebbe a kötetbe.
A lélek, a spiritualizmus magasztos pillanatairól mesél az első ciklus, a locsolkodó fiatal legények és leányok örömeiről a második. Ki ne emlékezne ifjúsága húsvéti reggeleire, amikor ünnepi ruhában a dobogó szívvel indult el a kölnivizes üveget szorongató gyermek, hogy felköszöntse azokat, akiket szeretsz, s a fiatalember, hogy belenézzen azokba a szemekbe, amelyekről annyit álmodott? Igaz, ezek a délelőttök néha igencsak furcsa eseményeket tartogattak, s nem voltak híján a humornak sem, de akár így, akár úgy, kitörülhetetlenül belevésődtek emlékezetünkbe, akárcsak ezek a történetek a magyar irodalom képzeletbeli aranykönyvébe. Ezekről az édes-bús húsvéti szerelmekről regél a kötet harmadik ciklusa, míg a negyedik az ünnep hétköznapi arcát villantja fel. A befejező novellacsokor a húsvéti állatoknak, az aranyszőrű báránykáknak, piros szemű nyuszikáknak állít kedves emléket. A mintegy tucatnyi vers, harminc elbeszélés s egynéhány tárca szerzői között megtaláljuk a magyar irodalom klasszikusait: Kosztolányi Dezsőt, Juhász Gyulát, Móricz Zsigmondot, Mikszáth Kálmánt, Márai Sándort, Móra Ferencet, Krúdy Gyulát, Karinthy Frigyest, Tersánszky-Józsi Jenőt, Szép Ernőt, Tamási Áront. A feledés homályából napvilágra hoztuk Somlyó Zoltán, Dutka Ákos, Reményik Sándor, Fekete István, Hunyady Sándor, Déry Tibor, Dsida Jenő, Csáth Géza, Bíró Lajos, Cholnoky László, Simon István, Laczkó Géza műveit. S bemutatunk néhány olyan szerzőt is, akik kiválóságuk ellenére méltatlanul kiestek látókörünkből, mint például Markovits Rodion, Sásdi Sándor, Bethlen Margit.
Kötetünk nem is rejtett célja: e megragadóan szép történetek segítségével emelni az ünnep fényét, s változtatni azon a szemléleten, amely e szép napot a puszta ivászat és szimpla pénzgyűjtés alkalmi eseményévé zülleszti.
(Előszó)

  • Urbán László (szerk.)
  • 1

Friss könyvek a címlapról