Rodric Braithwaite

Moszkva ​1941

900Ft Szállítási költség info shipping cost

Készleten

  • Példány állapota:

Moszkva ​népe – a Sztálinnal és rendszerével szembeni fenntartásai ellenére – azzal a sztoikus nyugalommal harcolt, amely a háború előtti élet nélkülözéseinek és megpróbáltatásainak tüzében kovácsolódott ki, amelyhez, hatásaiban, csak a hódítók fegyelmezett vadsága volt fogható.

Az esztendők, amelyeknek során a világtörténelem legnagyobb győzelmét kivívták, sokuk számára életük legmélyebben átélt, legjobb évei lettek.

*

Ez a nagyszerű könyv az 1941-es év és a moszkvai csata történetét mondja el – s azokét az orosz emberekét, akik e csatát megvívták. Ez volt az első eset, hogy a Wehrmachtot feltartóztatták… és bizonyos szempontból ez volt a történelem legnagyobb csatája is, amelyet hétmillió férfi és nő egy franciaországnyi területen vívott.

A küzdelemben több mint 900 ezer szovjet katona esett el, ami mellett eltörpül Nagy-Britannia első világháborús, sőt a Brit Nemzetközösség és az USA teljes második világháborús embervesztesége is. Braithwaite kiterjedt kutatásokra és számos interjúra alapozott, érdekes (egyébként pedig megrendítő képekkel illusztrált) műve a hadi események közérthető elbeszélését a háborút átélő nagyvárosiak ezerféle élményének ismertetésével kapcsolja össze. Egyének, katonák, politikusok és értelmiségiek, írók és képzőművészek, táncosok, iskolás gyerekek és parasztok történeteit meséli el. Sokatmondó képet fest Sztálinról és tábornokairól, arról, hogyan kapaszkodtak ki a katasztrófa szakadékából, és hogyan rakták le – hatalmas árával mit sem törődve – a négy évvel későbbi, elsöprő győzelem alapjait.

  • Rodric Braithwaite
  • 1

Friss könyvek a címlapról